11. november 2016

 

Bemærkninger til Indkomststatistik 2015

Grønlands Statistik har noteret, at den nyligt udkomne indkomststatistik har givet anledning til en vis offentlig debat. I den forbindelse synes der at være opstået nogle misforståelser omkring, hvad der egentlig opgøres i statistikken og hvilke slutninger, man kan udlede af opgørelserne.

 

Indkomststatistikken bygger på selvangivelsesdata. Derfor indeholder de opgjorte personindkomster i statistikken alle indkomster, der er af skattemæssig interesse, og som skattemyndighederne har kendskab til. Det vil sige, at foruden lønindkomst fra arbejde indgår der i indkomstopgørelserne blandt andet også overskud fra egen virksomhed, renteindkomster, skattepligtig offentlig hjælp, uddannelsesstøtte, førtids- og alderspensioner mm.

 

De opgjorte indkomster kan ikke sidestilles med løn (forstået som indkomster fra lønarbejde), og statistikken bør følgelig ikke bruges til at konkludere noget omkring lønforskelle eksempelvis mellem forskellige befolkningsgrupper.

 

Indkomststatistikken fortæller således ikke noget om, hvordan indkomsterne er erhvervet, men alene hvordan de er fordelt, og hvilke niveauer de ligger på. Indkomststatistikken omhandler alle personer over 15 år der har boet i Grønland hele året. Der er tale om eksempelvis pensionister, studerende, arbejdsløse, fangere, andre selvstændige, hjemmegående, sygemeldte, personer på barsel samt lønmodtagere på fuld tid og lønmodtagere på deltid.

 

Personindkomsterne kan betragtes som en væsentlig indikator for levevilkår, og formålet med statistikkens opgørelser på forskellige befolkningsgrupper – fx på bosted, fødested, alder og uddannelsesniveau – er at give mulighed for nuancerede analyser af befolkningens (økonomiske) levevilkår og fordelingen heraf.

 

Ønskes yderligere oplysninger kan henvendelse ske til Statistikchef Anders Blaabjerg på tlf. 34 57 81 (direkte).